Oldal kiválasztása

Manapság a koronavírus miatt kialakult helyzetben sokan kényszerültek otthonuk fogságába. Legalább is sokan így tekintenek rá! Azok, akik introvertált személyiségek és maguk is szeretnek otthon lenni, és megalkotni saját mikro-verzumukat most kiélhetik magukat olvasásban, film nézésben, vagy éppen bármilyen otthoni tevékenységben. Azok, akik viszont gyermekeikkel vannak otthon, akik nem járnak még iskolába ez az időszak egy 0-24-es kihívás, hogyan kössék le gyermekeiket bármivel is…

Ebben a cikkben azt az öt dolgot fogjuk megvizsgálni, mely segíthet neked is az otthon töltött időt kellemesebben megélni csemetéiddel. A gyermekeddel együtt töltött idő csodás, ha választhatsz, érezd inkább jól magad, mintsem összezárva.

Rohanó világunk egy nagyon jó ürügyet szolgáltat mindenki számára, hogy miért ne kelljen szeretteivel időt tölteni. Könnyű megmagyarázni, hogy miért ül a gyerek egész nap a tablet előtt rajzfilmeket és agyzsibbasztó videókat nézegetve. Most azonban NINCS KIFOGÁS! A gyerek otthon van velünk és valahogy le kell foglalni!

ITT MEGJEGYEZNÉNK: Azoknak az önfeláldozó családoknak, akik tényleg idejüket áldozzák azért, hogy megéljenek ez nyilvánvalóan nem opció! Közülük számos családot tett munkanélkülivé a jelen helyzet és ez önmagában szörnyű. Együtt érzünk mindenkivel, aki ilyen helyzetbe került és a szerkesztőségünk nevében sok-sok kitartást kívánunk!

Térjünk azonban vissza az alap témánkhoz. Otthon vagyunk, adott egy-vagy több gyermek a háztartásban, akik szintén érzik az ingerszegénységét az otthon maradásnak. Íme, öt dolog, amivel mindenki lekötheti gyermekét, akár egy egész napra!

1. Tölts le neki online színezőket, és színezzetek együtt!

Jóllehet ez az opció csak akkor működhet jól, ha van otthon nyomtatónk. A nyomtató ugyanis alapfeltétele egy színező kinyomtatásának. Arra az esetre, ha nincs otthon nyomtatónk pár száz forintért vásárolhatunk színező füzeteket a szupermarketekben is, vagy akár a könyvesboltokban. Azok, akik érthető okokból azonban nem szívesen teszik ki a lábukat otthonról akár rendelhetnek is online. Lényeg a lényegben a színezés megnyugtat és képes hosszú időre is lefoglalni. Akár még apró kihívásokat is tehetünk gyermekeinknek, melyben az, aki egy képet ügyesebben színez ki, az kap valamiféle apró kis ajándékot a nap végén. A gyerekek nagyon igyekezni fognak, hogy szebben és jobban kiszínezzék a képet!

2. Csináljatok apró kis képregényt együtt!

A hozzávalók egy adag papír és ceruza, olló és ragasztó. Apa, vagy anya kezeli az ollót és kis szövegbuborékokat vág ki, amire később szöveget írhat majd. A gyerekek feladata, hogy találjanak ki egy kis mesét, amit együtt rajzolhatnak le. Abban az esetben, ha egy gyermek van, akkor segíthetünk neki az alkotásban! Ez a feladat jobb, mint a színező, mert az nem köti le olyan hosszan a gyerekeket, mint egy olyan játék, amiben neki kell megalkotni egy történetet. A gyerekek által elkészített rajzokra később ráragaszthatjuk a kis szövegbuborékokat és az általuk diktált szövegeket ráírhatjuk.

3. Bábszíház

A hozzávalók között ismét papír, ragasztó és olló található, azzal a kis különbséggel, hogy ebben az esetben hurkapálcát is használunk ahhoz, hogy a bábfigurákat felragaszthassuk. A játék előkészítő stádiumában a gyermekeinkkel együtt alkossunk meg egy elképzelt mesét, vagy egy már meglévő mesét mondjunk el. A végén gyűjtsük össze kik voltak a szereplői és kérjük meg a gyerekeket, hogy rajzolják le őket. Amint a rajzok elkészültek vágjuk ki a szereplőket és kérjük meg a gyerekeket, hogy rajzolják körbe egy üres papíron a kivágott figurákat. Az így kapott körvonalakat szintén vágjuk kis és ragasszuk őket össze egy hurkapálca körül. Így el is készül a bábfigura. Játsszuk el gyermekeinkkel a mesét az újdonsült figuráinkkal.

4. Pompon készítés

Fogj egy kartont és vágj ki belőle két gyűrűt, mely egyenként 2 cm vastag. Fogj egy köteg fonalat és a gyerekekkel kezdjétek el tekerni a gyűrűn keresztül úgy, hogy a fonal egyik végét a gyűrű pereméhez erősítitek. A gyerekeket ez hosszú ideig lefoglalja. Közben mesélj neki egy mesét a kis pompon lényekről, akik a csodák földjén élnek. Így ütitek el együtt az időt egészen addig, amíg a fonal olyan vastagon nem áll a karton gyűrűn, hogy a résen, ami a gyűrű közepén egyre szűkül, már nem tudjátok áttekerni többé a fonalat. Ezután segíts a gyermekednek elvágni a fonalat a két gyűrű között, hogy a két karton gyűrű ismét láthatóvá váljon. Ekkor a fonal már felveszi a tipikus pompon formát. A következő lépésben nincs más feladatod, minthogy a gyerekek segítségével összekötöd a két gyűrű közt a fonalakat, hogy ne engedje el magát a pompon. Ha jó erősen összekötötted a fonalakat, hozz létre egy kis hurkot a pompon tetején, hogy fel tudjátok akasztani a kis pomponotokat bárhova. Az így létrehozott figurából vágd ki a középen elhelyezkedő kis kartonlapokat és készen is vagytok!

5. Tölts le a netről készség fejlesztő játékokat!

Jóllehet ez a megoldás jóval kevesebb kreativitást igényel, azonban a fejtörős játékok hosszú időre le tudják foglalni a gyerekeket. A készségfejlesztő játékok segítségével a gyerekek játszva tanulhatnak és egy mókás kvíz játék kereteiben az egész család jól szórakozhat. Vannak olyan könyvek, melyek kifejezetten ezt a célt szolgálják. Ha kicsit kreatívabb akarsz lenni, vannak olyan játékok is, melyek a gyerekeket mesés formában vonják be egy-egy készségfejlesztő játékba. A legjobbak azok a könyvek, melyek egyszerre tartalmaznak színezőket, készségfejlesztőket és meséket is. Ezáltal sokkal többféle lehetőség adódik a közös játékra és munkára. Ha nem tudod hol keress ilyen megoldást, kattints ide!

A gyerekeket lefoglalni igazi művészet! Ha úgy gondolod, szeretnél egy kis ötletet meríteni, IDE KATTINTVA MEGTEHETED! Ne feledjük, játék az élet és az igazán fontos dolgok, mindig ott vannak velünk! Hozd össze a családodat egy kis játékra, és vészeljük át együtt az otthonlétet szeretetben!

Ha neked is vannak jó ötleteid, miként foglalhatod le a gyerekeket, hagyd meg nekünk kommentben, és ötleteljünk együtt! Ha tetszett a bejegyzésünk támogass minket egy megosztással, hogy minél több érdeklődőhöz eljusson a posztunk! Kövesd a Somnis Könyveket a Facebookon!