Oldal kiválasztása
Napjaink tartalom fogyasztása már teljesen a multimédiára összpontosít. Ma már nem csak a felnőtt, de a gyerek is mindent megtalál egy helyen. Így óvd meg gyermeked…Kizárólag nagykorú felügyelete mellett ajánlott…

Korunk gyűlölt, egyben szeretett technikai eszközei egyre nagyobb szerepet kapnak az életünkben.
Napjainkra lassan legalább annyira nélkülözhetetlen a számítógép egy háztartásban, mint egy hűtő, vagy egy porszívó. Megkönnyíti az adóbevallás leadását, számlák befizetését vagy éppen az ételrendelést. Némi túlzással, de lassan olyan komoly szerepet tölt be az életünkben, hogy abban az esetben, ha tönkre megy, majdnem olyan stresszt okoz az embereknek, mint amikor a gyerek megbetegszik.

Órákat képesek eltölteni előtte. Már a tv szerepét is átvette. Ma már sorozatokat is ott nézünk, vagy akár kedvünkre találunk youtubereket, akiket követhetünk. Bizony új korszak kezdődött el a számítógépek megjelenésével, ami megváltoztatta a felnőttek világát. Viszont nem csak a felnőttekét, hanem a gyerekekét is.

Folyamatos impulzusok érik őket. Nézik a videósokat és készpénznek veszik amit mondanak benne. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy konfliktusokat okoz ez családon belül. Ahogy nézzük a filmeket a sarokban ott virítanak a korhatárt ajánló karikák. A legkisebbeknek szóló műsoroknál, meséknél ez általában azzal van feldíszítve, hogy

“nagykorú felügyelete mellett”.

Miért is? A válasz egyszerű. Hogyha a gyermeknek bármilyen kérdése van, vagy esetleg félreértésbe keveredne, a nagy és okos felnőtt majd elmagyarázza neki a tutit a mesével kapcsolatban. Hogy nem léteznek rózsaszín kutyák, nem kék a fű, nem képes szárnyakat növeszteni és az állatok (többnyire) nem beszélnek.

Viszont a szülőknek egyre nehezebb feladata van a sok youtuberrel szemben. A televíziónál megoldható volt a gyerek és felnőtt közötti kommunikáció, addig most ha valaki azt mondja a neten, hogy a fekete az fehér és fejen állva a legegészségesebb aludni, az sajnos szent és sérthetetlen. Itt kezdődnek a viták.

A sok csatornából zúdul a gyerekek felé a kézhez kapott információ, ahol nem elvárás, hogy megkérdőjelezzék az igazságtartalmát, SŐT, elvárás, hogy ne. Ezt könnyebb teljesíteni, mint saját véleményt kialakítani. Mivel a örömközpontot a kevesebb munkáért cserébe megjutalmazzák, ezért könnyebben fogadják el a neten nézett vadidegen emberek véleményét (amik végül vagy ilyenek, vagy olyanok), mint a szüleikét.

Mi a megoldás?

Eltiltani a gyereket a számítógéptől, tablettől és a telefontól?

Nem biztos.

Ha belegondolunk, ez valószínűleg nem kifizetődő, mert társai közt kirekesztett lesz. Állandóan fogni a kezét sem lehet élete végéig. Viszont meg lehet tanítani már kicsi kortól kezdve gondolkodni a gyerekeket. Sok kutatás bizonyította, hogy azok a gyerekek akik sokat olvasnak, jobban teljesítenek az élet számos területén. A legtöbben ilyenkor egy volt osztálytársukra gondolnak, akit a háta mögött csak úgy hívtak, hogy a “stréber”, vagy a “könyvmoly”. Ez a másik véglet. Az arany középút valahol ott találkozik, ahol a könyvek segítenek a lexikális tudás, a kreativitás és a vélemény alkotás kialakításában, emellett  az egészséges társadalmi kapcsolatok is kifejlődnek.

Mi menten kultúrához nyúlunk, ha meghalljuk a fegyver szót!

Andy Warhol valaha azt mondta,

“A jövőben mindenki híres lehet tizenöt percre!”

Mélyen magáért beszél, ugyanis mi magunk jelen pillanatban ezt a jövőt éljük. Tele vagyunk önjelölt tizenöt perces hírességekkel, és közben elfelejtjük, hogy a világ borzalmas sebességgel száguld el mellettünk.

Mi a gyógyír erre a társadalmi betegségre?

Nem tudom, és nálam okosabb emberek sem feltétlenül tudják, viszont egy dologban biztos vagyok. Foglalkozzunk több időt gyermekeink fejlesztésével, és vegyük komolyan azokat a bizonyos korhatár jelzéseket! Megakadályozni nem tudjuk a gyereket abban, ha valamit meg akar nézni, de egy kis olvasással megalapozhatjuk a gyermek értékítéletét!

Egy kis olvasás még soha nem ölt meg senkit!

Oszd meg a véleményed, és ha tetszett természetesen oszd meg a posztunkat is, és kövess minket a Facebookon és Instagramon!