Oldal kiválasztása

Balog Krisztina művésznő, a Világalakító könyv megalkotója kendőzetlenül elmondja véleményét a számítógépek nevelte generációról. A hétköznapi emberek nagy része meglehetősen degradálóan nyilatkozik a fiatal “digitális” generációról. Nézzük meg mit is gondol Kriszti…

Balog Krisztinánál jártunk, aki új művéről, a Világalakító című mesekönyvről beszélt nekünk.

Mint ahogy azt Kriszti említette is, nagyon nehéz a mai világban jó mesét írni, ami informatív és egyben szórakoztató is a gyerekek számára.

De mi is lehet erre a megoldás?

Sokszor hangzik el a kulcsmondat, hogy “bezzeg az én időmben”. Valóban ez a legpraktikusabb hozzáállás? Szülőként sok kérdést felteszünk magunknak, ami természetesen nem baj, hiszen a mi szüleink is feltették ugyanezeket a kérdéseket. De ember legyen a talpán, aki igazságot tesz.

Talán ez az ember Kriszti lesz?

Első alkalommal, amikor személyesen találkoztunk Krisztivel, teljesen elvarázsolt minket. Egy nyugodt, egyben mégis élénk személyt láttunk magunk előtt, aki ezzel hatalmas katarzist zúdított ránk, ütemesen szuszogó cicájával és derűs tekintetével.

Beszélgetésünk során megtudtuk, hogy Kriszti gyerekkorát Ózdon töltötte, s Egerben történő felsőfokú tanulmányainak elvégzése után vissza is húzta a szíve kedvenc gyerekkori emlékeinek színterére. A művészi hajlam már egészen kicsi korában kibontakozott benne és ezt kamatoztatva

14 éves korában már oktatott is.

Kriszti elmondta nekünk, hogy alkotásaiban mindig valami új létrehozására törekszik. Ezáltal el is jutottunk a fentebb említett generációhoz.

Hogy hogyan is?

Talán ez pici magyarázatot igényel. Kriszti ugyanis megosztotta velünk azt, hogy mi is az ami mesekönyvek írására motiválta. Ahogy az interjúban is elhangzik, “szerettem volna egy kicsit másabb, egy kicsit modernebb mesevilágot összerakni”.

Hogy átlássuk ezt teljes valójában, tudnunk kell, hogy Krisztitől sosem állt messze a technológia, mivelhogy végzettsége is ilyen irányultságú és ezáltal nagyon jól átlátja, első kézből, hogy milyen fontos és mekkora szerepet játszik az emberek hétköznapi életében is.

Kriszti remekül kifejtette nekünk, hogy bizony szükség van arra, hogy ezt a gyerekek is kicsit magukénak érezzék, hogy később felelősen alkalmazzák, ezért NEM SZABAD ELZÁRKÓZNI tőle, hiszen ez a JÖVŐ. Ezt követően Kriszti egy másik nagy igazságot is megfogalmazott beszélgetésünk során:

 “ …olvasni mindig kell… mi csak nézzük a tartalmakat például a közösségi médiában…

GYAKORLATILAG ELJUTOTTUNK ODÁIG,MINT A KÖZÉPKOR.

Meglátjuk a képet, rászánunk 3 másodpercet és tekerünk tovább… amit olvasunk, az megragad, amit látunk, az elvész a tömegben.”

 Világalakító c. könyvével Kriszti egy olyan fúziót volt képes létrehozni a modern és a tradicionális között, amivel a gyerekek már kicsi korukban lehetőséget kapnak arra, hogy megszeressék az olvasást.

 Ha érdekel, hogy mik derültek még ki az interjú során, nézd meg a videót!

 

Ha szeretnél többet megtudni Kriszti könyvéről, katt IDE!